Monday, September 28, 2015

Kongsi Ilmu : Awas Skim Cepat Kayap!!



Awas Skim Cepat Kayap! 

Ini ingatan buat anda yang suka diingatkan dan ambil perhatian sebelum buat keputusan untuk melabur duit takut-takut melebur:-
1/ Jangan "melabur" wang atau cuba fikir banyak kali bila ada orang approach anda untuk buat sebarang pelaburan samada emas, hartanah, perniagaan, tanam pokok kayu atau apa sahaja jenis yang mereka panggil "pelaburan" atau "perkongsian keuntungan".
2/ Jika anda melabur beli emas anda sepatutnya dapat emas fizikal ditangan, emas tulen ikut nilai yang ada laburkan atau beli. Kecuali anda menyimpan di akaun simpanan emas di Bank seperti ArRajhi, Maybak atau Public Bank.
3/ Jika anda mahu melabur kepada syarikat orang lain, JANGAN serah duit bodoh-bodoh tanpa ada khidmat nasihat peguam luar anda sendiri serta kena faham apakah tahap pemilikan dan control anda terhadap wang tersebut serta syarikat tersebut.
4/ Ada satu lagi skim dan scam untuk buat anda melabur adalah dengan buat atas nama kononnya MLM/ Network Marketing Company sedangkan sebenarnya mereka tidak ada lesen AJL (Akta Jualan Langsung) dan skim mereka adalah Money Game. Dan kadang-kadang mereka ada lesen juga tetapi mereka create Money Game dengan pelbagai rupa. Bukan semua syarikat MLM/Network Marketing company tidak bagus, banyak yang baik samada dari Malaysia atau negara luar. Ia cara mudah untuk berjinak-jinak dengan perniagaan. Cuma disebabkan 2-3 syarikat yang buat skim cepat kaya, maka ia merosakkan yang lain. Saya tidak buat MLM, saya cakap fakta kerana saya mengkaji tentang business.
5/ Apa contoh Money Game? Anda masuk duit kononnya beli sesuatu tetapi pada harga yang tidak munasabah kemudian anda kena samada tunggu 2 kaki dibawah cukup dan mereka akan beritahu tak perlu cari orang, duduk mengangkang then tunggu dapat duit atau kononnya nak cepat, anda boleh ajak kawan-kawan join. Atau anda kononya beli kopi 100 gram berharga RM1,000 (Kopi apa harga RM1,000 untuk 100 gram, mungkin bukan kopi musang tapi kopi ziraffah). Kemudian kena dapatkan 2 kaki orang lain beli kopi macam anda then anda akan dibayar komisen pairing. Ada lagi power, leader beritahu anda tak yah buat apa-apa, berdoa sahaja then anda akan dapat duit atau cium duit tiap-tiap hari then duit datang. smile emoticon
6/ Illegal money deposit- Cuba faham perkara ni. Tidak ada sesiapa di Malaysia boleh collect duit atau ambil duit orang lain dengan sah untuk pelaburan melainkan anda adalah Bank, Syarikat Unit Trust, Koperasi, Tabung Haji, EPF dan syarikat Public Listed tersenarai di Bursa Malaysia melalui pembelian saham di syarikat stock broking firm. Anda boleh menjadi shareholder (pemegang saham) kepada syarikat sdn bhd atau berhad tetapi anda kena faham apakah syarikat yang anda laburkan duit anda?
7/ Pointnya macam ini, fahami apa risiko anda. Sekiranya anda melabur, apakah tahap risiko hilang duit itu?
8/ Jangan melabur kepada individu. Jangan percaya dengan mudah sesiapa pun bila ia melibatkan hal duit. Hati-hati bila mereka janji anda boleh dapat pulangan yang dijanjikan seperti 10-12% sebulan. Jika ia bagus, Bank Negara pun akan simpan duit dengan mereka der! Hubungi talian Bank Negara atau layari laman web mereka untuk pengesahan.
9/ Pelaburan Hartanah, Emas, Saham, Amanah Saham, Perniagaan dan instrumen yang lain adalah bagus TETAPI anda mestilah ada ILMU dan STRATEGI yang terbukti berjaya
10/ Pelaburan ilmu juga bagus dan penting tetapi jangan melabur hanya untuk dapatkan ilmu tetapi melabur untuk belajar pelajaran dari kesilapan orang lain, formula kejayaan dan pengalaman orang lain yang telah terbukti berjaya berulang kali bukan hanya kepada dirinya tetapi setiap mereka yang MEMPRAKTIKKAN formula mereka. Ia meningkatkan peluang anda berjaya In sha Allah.
Setiap pelaburan ada risiko tetapi risiko paling besar adalah bila anda tidak tahu apa yang anda laburkan atau mana pergi duit tersebut.
Di dalam membina kewangan, ilmu penting sebelum belajar buat duit samada melalui business atau investment adalah :-
1/ Belajar JAGA DUIT atau PROTECT DUIT anda. Ilmu lindungi duit sebab ibarat tanaman padi, bila ianya dah masak dan bakal ada hasil, banyak seranggan dan binatang yang nak datang ambil hasilnya
2/ Belajar uruskan duit. 90% orang yang saya kenal dan hadir seminar-seminar saya samada mengenai bagaimana membina perniagaan atau bagaimana memperbaiki kewangan, majoriti mereka tidak tahu ataupun gagal dalam bab menguruskan wang mereka. Jika anda tidak tahu uruskan wang anda walaupun sedikit, macamana anda akan uruskannya bila ianya banyak nanti?!
3/ Lepas mempunyai disiplin untuk 2 perkara di atas, barulah anda belajar buat duit melalui perniagaan yang sebenar dan melalui pelaburan yang sah serta legal.
Ingatan ini penting terutamanya buat anda yang bekerja kerana anda tidak mampu buat silap yang banyak kehilangan duit bukan?
Ingatan ini juga buat mereka yang bakal VSS. Jangan lompat terjun masuk bisnes yang perlukan modal yang besar atau melabur kerana ditakuti lebur semua duit anda. Anda akan melopong nanti hilang semuanya.
Ingatan ini juga buat anda yang berniaga. Berniaga sepatutnya cara pantas untuk mencapai tahap kewangan yang bagus dan menjadi jutawan tetapi ramai orang berniaga cukup-cukup makan sebab ego tidak mahu belajar dari orang lain yang telah terbukti berjaya. Tetapi lebih rela buat silap yang menghabiskan banyak wang.
Jangan salahkan sesiapa bila anda telah buat keputusan setuju untuk serahkan duit anda kepada orang lain. Ingat, duit tidak salah. Yang salah kita bila kita tidak ada ilmu sebagai penyuluh keputusan kita. Jangan percaya sesiapa dengan mudah walau dia kata dia kawan baik dengan MALAIKAT sekalipun.
Saya amat konvensional dalam hal ini. Saya sendiri pernah buat silap dalam mempercayai orang paling dekat dengan saya satu masa dahulu dan nilai jadi "kawan baik" tersebut telah meleburkan lebih setengah juta ringgit dan kesilapan keputusan dalam pelaburan tanpa ilmu ketika itu telah meleburkan lebih tiga juta ringgit.
Sebab itu hari ini saya percaya, ilmu dari mentor yang terbukti berjaya itu penting. Sebelum saya mahu mengajar orang lain jadi jutawan, saya telah mencapainya melalui syarikat pengiklanan dan pemasaran saya sejak tahun 2006 lagi Alhamdulillah dan syukur ramai anak didik saya yang perbaiki kewangan mereka dengan cara yang betul iaitu berniaga dengan betul serta melabur ditempat yang betul.
Yuran kebodohan yang tinggi akan kita bayar bila kita tidak ada ilmu.
Anda mungkin tidak suka saya tetapi ingatlah ingatan ini. Anda akan hargainya bila duit anda dah "hilang" nanti. smile emoticon
Sharing is caring.
Sama-sama.
P/S Anda juga boleh baca blog ustaz Dr zaharuddin untuk informasi skim yang halal ikur syariah atau tidak sebagai panduan.
Love
‪#‎AzizanOsman‬

Tuesday, September 1, 2015

Bilik Rehat

Mahu berehat sekejap dan mandi membersih badan.

Bilik hanya rm50 terhad 2 orang
             dan rm70 terhad 3 orang untuk satu malam.(2H1M)

Lokasi :
no.5,di Taman Permata 1,
wakaf Tengah belakang Petronas Batu Rakit,
21030 kuala terengganu.

Wasap 012-9543864 atau call 019-9429842





Bilik sewaan Harian.

Datang Terengganu Seorang atau dua orang melawat atau ziarah sesiapa yg berkenaan samada di Universiti UNISZA Gong Badak atau Universiti Malaysia Terengganu(UMT) atau Maktab Perguruan atau di ILP atau di INSTEP Batu Rakit anda tak perlu bermalam dimasjid. Bilik sesuai ada hanya RM50 atau RM70  Untuk satu malam 

Lokasi : Belakang Stesen minyak Petronas Batu Rakit (Wakaf Tengah / Padang Nenas) - 2km dari Unisza dan UMT kampus Gong badak,MRSM K.Trg dan IPGuru Batu rakit.

Rm50 sebilik (hawa dingin) untuk 2 orang shj.
Rm70 sebilik (hawa dingin) untuk 3 orang sahaja
Rm120 dua bilik (hawa dingin) 5 orang sahaja.

jika lebih 5 orang di kira sebuah rumah RM170.00"

Rm170 sebuah rumah 3 bilik (hawa dingin 2 bilik dan kipas satu bilik) 

Call/Wassap/Telegram :  012-9543864 / 019-9429842



Saturday, August 1, 2015

Tuesday, July 28, 2015

Politik : Muhyiddin digugurkan dari Kabinet Najib

Muhyiddin digugurkan dari Kabinet Najib
TPM
PUTRAJAYA - [DIKEMASKINI] Dalam perkembangan mengejutkan dan menjadi tanda tanya sejak semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memutuskan barisan Kabinet baharunya dengan menggugurkan nama Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Kedudukan Muhyiddin digantikan oleh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Najib dalam sidang media secara langsung sebentar tadi menjelaskan tindakan beliau menggantikan Muhyiddin itu sememangnya 'sukar' namun keputusan dibuat demi memperkuatkan lagi jemaah menteri sebelum menghadapi Pilihan Raya ke-14.

"Keputusan ganti TPM kerana dibuat setelah ambil kira pertimbangan politik dan pentadbiran.

"Untuk pastikan pentadbiran komited dalam pembanguan negara, jemaah menteri perlu bertindak secara jitu," katanya.

Menurut Najib, beliau boleh menerima kritikan dan perbezaan pendapat namun dalam Kabinet katanya, perbezaan pendapat tidak boleh dibuat menerusi forum terbuka.

"Insya-ALLAH, saya yakin senarai baharu ini dapat jayakan segala perancangan kerajaan...," katanya lagi.

Antara kejutan dalam senarai kabinet kali ini adalah Datuk Seri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar dilantik sebagai Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar dan Datuk Seri Mohd. Salleh Said Keruak dilantik Menteri Komunikasi dan Multimedia.

Selain itu, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki pula dilantik Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dilantik Timbalan Menteri Luar.

Thursday, July 16, 2015

SelamatHari Raya

SELAMAT HARI RAYA DARI KAMI
Kepada Pelangan Budiman dan bakal pelanggan semua



Wednesday, July 1, 2015

10 Sebab Mengapa Bisnes Anda Gagal

June 29, 2015 — Penulis:

Kategori: Artikel / Status Pilihan
Ini merupakan perkongsian ringkas oleh Coach Bahar 10 sebab mengapa bisnes anda boleh tutup sebelum 6 bulan. Apa yang dinyatakan dibawah hanya sebahagian punca dan sebab anda tidak boleh lama dalam satu-satu bisnes yang anda jalankan. Ubahlah sebelum terlambat.

1. Bisnes ikut-ikutan

Apabila dengar sahaja bisnes itu banyak untung, dia pun terus buat tanpa berfikir panjang. Jangan sampai stok produk terkumpul dibawah katil saja nanti sudah.

2. Modal tidak mencukupi

Jika modal ada RM 10,000. Jangan gunakannya semuanya untuk mulakan bisnes. Nanti anda akan mengalami kesukaran untuk pusing semula modal sebab duit sudah habis. Lebih bagus jika anda ada modal RM 30,000 mulakan bisnes yang nilainya lebih rendah daripada modal yang ada.

3. Kurang perancangan yang teliti

Jangan terjun kedalam bisnes tanpa tahu hujung pangkal apa yang anda perlu buat. Itu bunuh diri namanya. Sediakan perancangan yang rapi supaya anda tahu apa yang perlu dilakukan jika bisnes anda tidak mencapai tahap yang sepatutnya.

4. Kurang kawalan

Bisnes yang baru bermula diibaratkan seperti menanam pokok. Jika anak pokok baru ditanam, ia perlu selalu disiram dan dibaja. Pada permulaan bisnes, mungkin akan mengalami masalah pekerja, kurang penyeliaan atau lain-lain masalah lagi. Oleh itu, ia perlukan perhatian yang banyak oleh pemilik bisnes.


5. Masalah pengurusan kewangan

Kesilapan pemilik bisnes ialah mereka fikir duit keuntungan bisnes semuanya milik mereka. Ini tidak betul. Sebaiknya anda tetapkan gaji sendiri dan hanya ambil wang gaji itu sahaja. Duit yang selebihnya bukan milik anda tetapi milik syarikat. Gunakan ia untuk membangunkan dan membesarkan bisnes bukan untuk kepentingan diri sendiri.

6. Ilmu seni bisnes yang kurang.

Ramai yang mempunyai semangat untuk memulakan bisnes tetapi akhirnya terkubur ditengah jalan kerana tidak mempunyai ilmu bisnes. Sebelum memulakan bines, kumpul ilmu dahulu. Ini kerana bisnes bukan hanya sekadar semangat membara.

7. Tidak pandai menjual

Jika anda ada produk yang paling bagus dalam dunia sekalipun tetapi anda tidak pandai menjualnya, ia tidak berguna. Ramai orang kita yang pandai membuat gudang, tanam berekar ekar ladang. Tetapi barang tidak pandai dijual. Oleh itu, saya sarankan belajarlah ilmu menjual.

8. Jati diri yang lemah

Berniaga ini perkara serius, bukan hanya sekadar meniaga untuk cuba-cuba. Apabila anda sudah membuat keputusan untuk berbisnes, hasilnya hanya ada dua sahaja. Sama hidup atau mati. Seorang usahawan perlu belajar untuk bertegas dan jangan terikut-ikut dengan cakap orang lain.

9. Bekerja sendiri

Usahawan bangsa kita kebanyakannya tak pandai mengurus. Semua mahu dibuat sendiri. Kita hanya ada dua tangan dua kaki serta  24 jam sehari 7 hari seminggu. Kita tak boleh buat semua sendiri. Oleh itu, belajar untuk membahagikan kerja kepada rakan pasukan atau staf.

10. Tamak

Dalam bisnes anda perlu fokus. Jangan tergopoh-gapah dan berputus asa jika bisnes tidak membuahkan hasil pada mulanya. Jika bisnes yang dilakukan tidak membuat keuntungan, perbaiki apa yang perlu bukannya terus tutup bisnes dan melompat kepada bisnes yang baru.
Belajar untuk bersabar. Kalau hendak terbang pun tunggu kepak tumbuh bulu dahulu.

Thursday, June 25, 2015

Fikir BESAR dalam perniagaan

Posted by Irfan Khairi under Tip Perniagaan


Sememangnya mudah untuk berfikir kecil dan mempunyai sasaran perniagaan yang kecil. Tetapi, kita akan mencapai lebih banyak dan besar apabila kita berfikir BESAR!
Dalam kejayaan, mindset memainkan peranan penting. Begitu juga untuk usahawan, untuk berjaya dalam perniagaan dan kembangkan perniagaan ke tahap yang lebih besar, kita perlu ubahkan mindset untuk berfikir besar.
Mungkin apa yang kini kita capai dalam perniagaan, bagi kita sudah mencukupi. Ataupun bagi kita, keadaan kita kini boleh dikatakan membanggakan. Tetapi, “mencukupi” dan “membanggakan” adalah berdasarkan perbandingan dengan apa?
Adakah berdasarkan dengan pendapatan kita yang kini sudah lebih, atau pendapatan usahawan hebat lain yang mungkin berjuta-juta RM? Adakah berdasarkan pesaing-pesaing yang kecil di sekeliling kita, ataupun pesaing berjenama besar di Malaysia atau serata dunia?

Untuk mencapai sesuatu yang lebih hebat dan lebih besar, pastinya perlu mula dengan mindset berfikir besar dalam perniagaan.
Membaca kisah-kisah usahawan jutawan dari serata dunia, kesemuanya mempunyai visi dan misi yang besar pada awal penglibatan perniagaan. Walaupun masih tidak mempunyai apa-apa atau walaupun perniagaan masih di tahap baru, matlamat yang besar itu membawa mereka ke tahap yang lebih tinggi.
  • Sekiranya kini anda mempunyai perniagaan tudung kecil-kecilan, pernah kah anda terfikir untuk menjadi jenama besar di Malaysia atau jenama tudung muslimah popular dunia setaraf Vera Wang, Donna Karen, Jimmy Choo?
  • Sekiranya anda mempunyai perniagaan bakery atau membuat cookies, pernahkah anda terfikir menjadi jenama besar seperti Famous Amos yang terkenal serata dunia?
  • Sekiranya anda berniaga burger kecil-kecilan sekalipun, pernah kah anda terfikir akan menjadi McDonalds, Burger King atau Wendys?
Mungkin kita tidak pernah kerana berbagai alasan seperti, mereka boleh la, aku mana boleh. Aku takde ilmu. Aku dakde modal. Aku tak ada contacts. Aku tak ada ini… aku tak ada itu…
Maka, di takuk lama lah perniagaan kita dan tidak akan berkembang.
Kebanyakan usahawan-usahawan jutawan juga bermula tanpa ilmu, tanpa modal, tanpa contacts. Apa yang mereka lakukan adalah berfikir besar untuk MENCARI ILMU, MENCARI MODAL dan MENCARI CONTACTS.
15 tahun lalu ketika saya memulakan perniagaan, saya juga tidak mempunyai ilmu, modal dan contacts. Tetapi hari ini, perniagaan saya dan contacts saya telah capai ke luar negara. Semuanya kerana berfikir besar 15 tahun lalu!

Monday, June 22, 2015

Jangan Berhenti Kerja Jika Anda…




Perkongsian ini adalah tulisan Puan Suraya Ali, pemilik Lunatots. Beliau menulis berdasarkan pengalaman dan pemerhatian beliau sendiri. Jika mahu memulakan bisnes, anda memerlukan sebab (WHY) yang kuat. Kenal pasti apa niat anda untuk menceburkan bisnes.
Jika niat anda untuk berhenti kerja bagi memulakan bisnes tergolong dalam kriteria yang disebutkan dibawah, kami nasihatkan anda untuk memikirkannya semula.
Saya memulakan perniagaan online Lunatots Malaysia pada 2008 dan berhenti kerja pada 2009.

Jangan Berhenti Kerja Jika Anda…

Saya catatkan tulisan tentang ‘Jangan berhenti kerja dan memulakan perniagaan’ kerana 7 sebab ini:

1. Tidak Sukakan Bos atau Kerja Tersebut.

Ianya situasi attitude dan penerimaan. Kita memerlukan hati yang besar dan kemaafan yang luas sebagai usahawan.
Andai dibawa marah dan geram ke perniagaan, imej itu tersiar dalam pembawakan.
Usah berhenti kerja dan memulakan niaga kerana ‘fed-up‘ dengan kerja. Ianya bahaya. Kita mungkin ‘give-up‘ dengan bisnes niaga juga. Dan membawa marah ke mana mana.

2. Kita Pandai Membuat Sesuatu Produk.

Puja dan puji orang katanya masakan kita sedap atau pujian tentang bakat kita kadangkala tidak tepat. Bakat berbisnes dan bakat membuat produk ianya tidak sama — jauh beza.
Ini adalah 3 bakat yang ada yang amat berbeza antara satu sama lain:
  • Bakat Buat
  • Bakat Jual
  • Bakat Berbisnes

3. Mempunyai Masalah Kewangan.

Jangan mula berniaga kerana masalah kewangan. Hutang kredit kad, gaji tidak cukup dan kawan yang berniaga bercerita ribu dan juta. Jangan mulakannya jika kita mempunyai masalah diatas.
Situasinya ialah pengurusan wang. Andai wang gaji yang sedikit tidak dapat dikendali, kita tidak akan dapat menguruskan wang yang banyak. Ia bukan tentang jumlah. Ia tentang kebolehan pengurusan.

4. Ingin Menjadi Jutawan.

Jutawan tidak pernah bercita-cita mahu menjadi jutawan (pada mulanya). Mereka sukakan kebebasan. Mereka mahu melakukan sesuatu dan menjadi ejen perubahan.
Usahawan yang mahu mendapatkan duit yang banyak biasanya tidak dapat menyimpan kerana apabila dia dapat dia akan suka membelanjakannya. Ia ada dalam subconscious mind kita.

5. Menerima Peluang Perniagaan.

Usah mula berniaga sekiranya mempunyai peluang membuka gerai di food court dan sepertinya. Bisnes ialah komitmen. Setahun, dua tahun dan seterusnya.
Kadang tidak nampak hasil 6 bulan pertama. Masihkah kita akan teruskan. Masihkah kita akan bertahan. Masihkah ada senyuman.

6. Inginkan Lebih Masa Bersama Keluarga.

Usah berhenti kerja. Lebih baik kita makan gaji sahaja. Tiga tahun pertama pulang tengah malam tiba tiba anak sudah dewasa.
Kenduri kendara saudara mara bukannya tidak mahu kita jenguk namun program setiap hujung minggu pada bisnesniaga. Bukan maksud saya, kita tidak akan dapat apa yang kita mahukan. Cuma usah berhenti kerja kerana perkara diatas.

7. Rasa Sudah Banyak Membantu Orang Menjadi Kaya.

Ini juga bahaya. Sering saya dengar kita kerja siang dan malam yang kaya orang lain bukan kita. Cara menjadi kaya ialah mengkayakan orang lain dan belajar darinya.
Belajar gayanya. Tekuni fikirnya. Orang kaya suka berkongsi. Cerita, pengalaman dan apa sahaja adanya. Perbetulkan mindset kita tentang kaya dan bisnes niaga.
Saya berhenti kerja dahulu kerana merasakan dunia penyusuan susu ibu memerlukan komitmen. Sewaktu keluar pejabat saya beritahu bos, saya akan buatnya bangga. Terima kasih kerana mendidik kami suami dan isteri menjadi manusia.

Wednesday, June 10, 2015

Berduit Tetapi Tidak Berharta

Berduit Tetapi Tidak Berharta

June 02, 2015 — Penulis:


Situasi ada duit tetapi tidak berharta ini sering berlaku terhadap golongan middle-class, iaitu golongan pertengahan.
Berdasarkan data Jabatan Statistik untuk tahun 2012, golongan middle-class ini kita boleh sebut mereka yang :
1. Memperoleh pendapatan isi rumah sekurang-kurangnya
RM 4,300, atau,
2. Jika di bandar, pendapatan isi rumah sekurang-kurangnya
RM 5,100, atau,
3. Jika di luar bandar, pendapatan isi rumah sekurang-kurangnya
RM 2,800.

Tidak Pandai Melabur

Situasi ini berlaku kerana mereka tidak ada kemahiran melaburkan duit mereka. Mereka tidak dapat membezakan duit yang keluar sebab berbelanja dan juga duit yang keluar sebab melabur.
Duit tunai yang ada di tangan habis untuk perkara-perkara berikut, antaranya:
1. Membeli kereta
2. Renovasi rumah
3. Melancong ke luar negara.
4. Membeli gajet seperti telefon pintar & tablet.
4. Menghabiskan masa di pusat membeli belah
Apabila duit tunai habis untuk berbelanja perkara seperti di atas, maka mereka tidak dapat menikmati return on investment (ROI) kerana ia bukan aktiviti membeli harta. Harta, apabila kita beli dapat menghasilkan ROI.

Duit Bertambah, Gaya Hidup Juga Bertambah

Mereka juga fokus untuk naik pangkat seterusnya memperoleh pendapatan atau gaji yang lebih tinggi. Malangnya, apabila apabila pendapatan naik, gaya hidup juga turut berubah.
Dari kereta Proton baru (hutang) upgrade ke Honda baru (hutang juga). Ini menyebabkan perbelanjaan sentiasa bertambah, akhirnya tidak ada duit untuk membeli harta.
perangkap wang

Golongan middle-class hidup selesa. Jauh lebih baik dari hidup miskin. Tetapi secara realitinya mereka adalah golongan yang paling tertekan akibat beban cukai, hutang isi rumah yang tinggi dan tidak layak menerima apa-apa bantuan kerajaan. Seumpama burger McDonald’s yang cantik di iklan tetapi bila dah beli, burger tersebut penyet.
Langkah-langkah untuk keluar dari situasi ini adalah;
  • Berbelanja kurang dari pendapatan
  • Simpan duit
  • Elakkan hutang yang tak perlu
  • Melabur dan keuntungan dari pelaburan dilaburkan semula.
Mahukah tuan tahu bagaimana kita dapat keluar dari hutang dengan cepat, seterusnya mempunyai lebihan duit untuk pelaburan? Sila klik link di bawah untuk info lanjut:
www.panduancashflow.com
P/s: Pak Di merupakan salah seorang penulis di Majalah Niaga.

Tarikh lihat anak bulan pada-16-jun-ini

Author: 9 June 2015 10:34 am
melihat-anak-bulan

Tarikh melihat anak bulan Ramadhan bagi menentukan permulaan puasa umat Islam seluruh Malaysia ialah pada Selasa, 16 Jun ini bersamaan 29 Syaaban 1436 Hijrah.
Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, Majlis Raja-Raja dalam satu kenyataan berkata tempat melihat anak bulan pada malam hari tersebut adalah Pontian Kecil di Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara di Melaka; Telok Kemang, Port Dickson (Negeri Sembilan); Bukit Melawati, Kuala Selangor (Selangor); Bukit Jugra, Banting (Selangor); Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam (Selangor); Pantai Pasir Panjang, Mukim Pengkalan Baru, Manjong (Perak).
Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh (Pulau Pinang); Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda (Kedah); Pemandangan Indah, Pulau Langkawi (Kedah); Menara Alor Setar (Kedah); Bukit Besar, Kuala Terengganu (Terengganu); Bukit Geliga, Kemaman (Terengganu); Pulau Perhentian, Besut (Terengganu); Balai Cerap KUSZA, Mukim Merang, Setiu (Terengganu); Bukit Kampong Tembeling, Mukim Manjur, Daerah Olak Jeram, Kuala Krai (Kelantan).
Menara Bangunan SEDC, Jalan Tengku Putera Semerak, Kota Baharu (Kelantan); Tanjong Lubang, Miri (Sarawak); Teluk Bandung, Kuching (Sarawak); Tanjung Batu, Bintulu (Sarawak); Balai Cerap Al-Biruni, Tanjung Dumpil, Putatan (Sabah); Bukit Tanjong Batu, Nenasi (Pahang); Gunung Berincang, Cameron Highlands (Pahang); Bukit Pelindong, Kuantan (Pahang).
Tingkat 13, Menara Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa (Labuan); Menara Kuala Lumpur (Kuala Lumpur); Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (Putrajaya); dan Kuala Sungai Baru, Simpang Empat (Perlis).
Menurut kenyataan itu, Majlis Raja-Raja mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan Rukyah serta Hisab.
“Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia akan mengisytiharkan pada malam itu juga tarikh Permulaan Puasa yang ditetapkan menerusi Radio dan Televisyen,” kata kenyataan itu.

Tuesday, June 9, 2015

Banglo guna 4 bilik dan 3 ruang keluarga hanya RM290/mlm

Banglo guna 4 bilik  dan 3 ruang keluarga hanya RM290/mlm
5km dari bandar kuala terengganu.

(3 hawa dingin dan 1 kipas siling)


Rumah guna 4 bilik :  Terhad 11 orang atas katil masing masing.

Bilik 1-katil kelamin bilik air didalam (hawa dingin).
Bilik 2-katil kelamin dan 1 bujang,bilik air didalam (hawa dingin).
Bilik 3-Katil kelamin dan 1 bujang (hawa dingin).
Bilik 4-Katil bujang 3 unit (kipas siling).

Kerusi ruang tamu dan Televisen serta Sterika disediakan.

Pealatan di dapor asas sahaja seperti peti ais,pinggan,gelas,dapor gas,kuali,periuk.

Meja makan untuk 6 orang.

Berminat call Pak Deen : 019-9429842 atau whatsap 012-9543864

Tuesday, June 2, 2015

Pantai Batu Burok Dibuka Semula Untuk Perkelahan, Mandi

Author: 28 May 2015 11:18 am
Pantai-Batu-Buruk
Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) akan mewujudkan Zon Mandian Selamat di Pantai Batu Burok bermula 4 Jun ini bersempena Karnival Sukan Pantai Antarabangsa Terengganu 2015.
Datuk Bandar Kuala Terengganu, Dato’ Mohamad Kamil Othman, berkata pelbagai aspek keselamatan disediakan bagi menjamin pantai tersebut selamat untuk aktiviti rekreasi dan perkelahan terutamanya untuk mandi.
“15 pengawal keselamatan pantai telahpun dilatih bagi persediaan jika sebarang musibah berlaku di kawasan pantai.
“Selain dari dua menara kawalan, had sempadan antara kawasan yang selamat untuk mandi turut diwujudkan dengan meletakkan boya,” katanya.
Beliau ditemui pemberita semasa sidang media Karnival Sukan Pantai Antarabangsa Terengganu 2015 di Bukit Panorama, Kuala Terengganu, semalam.
Turut hadir, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Ab Rasid Jusoh.
Kamil berkata, pengawal keselamatan pantai tersebut akan ditugaskan di kawasan tersebut mengikut giliran yang akan ditetapkan.
“Kita telah tetapkan waktu bertugas untuk mereka. Mereka akan melakukan tugasan antara pukul 8 pagi sehingga 7 malam,” katanya.

Wednesday, May 27, 2015

+++ Kekayaan ++++

3 Perkara yang diabaikan dalam kekayaan...
Oleh: Irfan Khairi 

Bila terdengar perkataan “kekayaan” apa yang dibayangkan adalah kekayaan wang. Gambaran rumah besar, kereta mewah, melancong serata dunia, membeli belah di kedai berjenama, hotel lima bintang dan  bermacam-macam lagi.

Satu impian yang ramai antara kita idam-idamkan.

Namun, kekayaan, bukan sekadar itu sahaja, malah lebiih daripada itu. Kekayaan juga bermaksud apabila kita kaya dengan ilmu, kaya dengan kasih sayang, kaya dengan amalan, kaya dengan kesihatan, kaya dengan nilai-nilai murni dan banyak lagi.

Dengan hanya meletakkan skop kekayaan pada barangan material sahaja, pastinya tidak dapat melihat kekayaan yang sebenar.
 
1. Pernahkah anda dengar kisah seseorang usahawan yang berjaya dan kaya, tetapi hidupnya bersama keluarga terumbang-ambing? Pada zahirnya kelihatan mewah berkereta hebat sana sini, tetapi apabila pulang ke rumah, rumahnya sekadar bangunan yang berbumbung tanpa kasih sayang keluarga.

Hidup juga porak peranda bila bergaduh sesama suami isteri. Jiwa pula tidak tenang oleh kerana masalah-masalah yang melibatkan anak-anak yang tidak terjaga dan dididik dengan cara yang betul.

Apa yang terjadi jelaslah kekayaan yang dicari hanyalah pada kekayaan wang, harta dan benda dan bukan pada kekayaan kekeluargaan yang perlu lebih diutamakan.

2. Ada juga kisah mengejar kekayaan sehingga melupakan etika, amalan dan undang-undang. Di mana seseorang itu melakukan perkara-perkara yang dilarang agama dan undang-undang demi mengejar kekayaan.

Melibatkan diri dalam rasuah untuk mempermudahkan jalan menerima sesuatu projek, menjalankan aktiviti haram jual beli dadah, memperdaggangkan manusia, dan banyak lagi. Lihat sahaja dada-dada akhbar yang banyak memaparkan kes-kes sebegini.

Pastinya ini bukanlah kekayaan yang dikejar dan diimpikan oleh kerana ia hanya memudaratkan diri sahaja, kalau bukan di dunia, di akhirat kelak.

3. Kekayaan juga perlu selari dengan kesihatan. Bekerja siang dan malam mencari rezeki tanpa menjaga kesihatan pastinya akan mmeberi impak negatif  terhadap kesihatan badan. Pelbagai penyakit akan datang sekiranya mengabaikan kesihatan dalam terlalu mengejar kekayaan. Antaranya adalah penyakit stress yang menyerang psikologi dan kemudiannya tubuh badan seseornag itu.

Tiada erti kekayaan sekiranya tidak datang bersama kesihatan.

Matlamat kekayaan tidak seharusnya hanya tertumpu pada harta benda. Sekiranya selama ini fokus kita adalah pada harta benda sahaja, maka kita tidak akan mencapai kekayaan yang sebenar yang merangkumi lebih banyak aspek keseluruhan hidup.

Fahami diri sendiri, minda dan juga aksi yang perlu dilakukan untuk mencapai keakayaan yang sebenar.
 

Tuesday, April 28, 2015

Pengurusan kewangan peribadi Anjuran PMINT.






Kursus Pengurusan Kewangan Peribadi : adalah amat penting mengetahui cara cara mengurus kewangan peribadi walaupun berkelulusan kewangan apatah lagi yg tiada kepandaian akademik. Walaupun ada akademik tak semestinya pandai dalam ilmu mengurus kewangan peribadi.
 Bersama penceramah Encik Abdul Razak Shahbudin Perunding Utama daripada Human Specialist Resources.
 Selain itu juga, ia memberi pendedahan dalam membuat perancangan kewangan diri, penilaian indeks kesihatan kewangan diri, mengurus pendapatan & perbelanjaan, persediaan menceburi perniagaan, persediaan persaraan & kumpul kekayaan serta penyelesaiaan masalah kewangan pra bersara.

Tuesday, April 21, 2015

Usah takut dengan wang

Masyarakat kita sering mempunyai pandangan atau tanggapan negatif terhadap wang. Kita sentiasa dengar masyarakat sekeliling kita berkata "banyak duit pun bukan boleh dibawa mati". Salah wang kah.? Adakah kita sedar sekarang bila mati pun kita perlu duit untuk beli kain kapan, upah gali kubur,sedekah orang sembahyang mayat, usung keranda(moden guna van keranda) semua tu perlu duit, kalau tak ada duit susah siapa nak urus mayat kita.

Pandangan negatif lagi kalau jadi kaya akan jadi sombong, bongkak, lupa diri, riak , tak mahu berkawan dan macam macam anggapan. Kenapa berpandangan demikian? Adakah kerana perasaan tidak senang melihat kawan atau member kita jadi lebih senang dari kita atau kita tak mampu nak buat macam kawan kita buat dan jadi kaya? Kawan kita rajin tapi kita malas sikit, kita dah selesa apa yang telah ada atau cukuplah padahal tak berapa cukup pun, setiap bulan upah atau gaji lesap begitu je tanpa simpanan pun.

Jadi jika kita mempunyai tangapan negatif terhadap wang, secara psikologi nya anggapan ini akan menghindarkan kita daripada berusaha lebih untuk mendapatkan pendapatan maksimum.

Tidak dinafikan jika tersalah urus, wang menjadi ancaman kepada kehidupan seseorang tetapi ini bergantung kepada keimanan dan ketakwaan seseorang ke arah mana nak dibawa hidup dengan wang yang banyak. Kita boleh bawa ke arah kebaikan, banyak baik yang boleh dilakukan dengan wang yang banyak contoh nya kalau dulu kita tak dapat bersedekah ,bila ada duit haah bolehlah bersedekah, kalau dulu tidak berzakat kerana tiada harta sekarang bila ada harta berzakatlah kita. Kan dapat menolong ummah. Tepuk dada tanya hati. Hindarlah sikap negatif terhadap wang. Jadikan motivasi bila rakan atau member menuju ke arah kejayaan jalan jalan menjadi kaya. Doakan kaya yang beriman dan bertakwa. Amin.

@@@ Yang kaya menjadi semakin kaya sebabnya ...Mereka tahu apa yang diperlukan,ciri ciri atau prinsip prinsip yang perlu dipegang untuk berjaya. Minda untuk berjaya dan berusaha serta kreatif dan sentiasa berfikir ke hadapan..

Monday, February 16, 2015

Akan datang Bilik Buget rm50 semalam.


Akan datang bilik buget : In Shaa Allah

Hanya rm50 sahaja untuk satu bilik satu malam.( 2 Orang) 
Bilik berkipas siling.

Hawa dingin Rm70

Katil kelamin ada 
Katil bujang pun ada.

Rumah di Jalan Kg Padang  Kemunting ,Wakaf Tengah,Kuala Terengganu

Rumah mempunyai 7 bilik tidur dan 4 bilik air.

Tungguuu !!!!!!!!