Sunday, January 20, 2013

Artikel Pilihan: TEKNIK BAYAR KAD KREDIT

Oleh: Irfan Khairi

Bagi saya, kad kredit ada baik dan tidak baiknya. Yang baiknya, terutamanya dalam keadaan kecemasan seperti sekiranya kereta rosak tepi jalan dan tidak banyak wang tunai dalam dompet. Sering juga saya menggunakan kad kredit untuk keselamatan, seperti ingin memebeli sesuatu  yang mahal, tetapi tidak mahu membawa sejumlah wang tunai yang besar. Ada juga perlunya kad kredit dalam berhutang pada sesuatu yang baik dan memberi pulangan seperti mendapatkan ilmu untuk menambahkan pendapatan.
Yang tidak baik pula adalah apabila menggunakan kad kredit untuk membeli barangan, pakaian, bercuti atau apa sahaja yang tidak perlu dan diluar kemampuan kita.
Berbelanja menggunakan kad kredit adalah amat mudah. Dari segi psikologi, apabila kita hanya menggunakan kad plastik sahaja, kita tidak nampak nilai yang dibelanjakan. Hanya dengan sekali sapu sahaja, kita akan memiliki barang yang diidamkan- tanpa mempunyai wang yang cukup.

Image
Strategi membayar balik hutang kad kredit...
Sekiranya anda dapati diri anda terjerat dalam masalah hutang kad-kad kredit, berikut adalah satu strategi yang akan membantu anda melakukan bayaran dengan lebih teratur dan pantas.
Letakkan kesemua kad kredit anda di hadapan anda di meja. Dan ketahui baki hutang setiap kad kredit anda. Langkah ini mungkin agak berat bagi anda yang mempunyai hutang keliling pinggang, tetapi, ianya amat penting supaya anda berhadapan dengan masalah ini bersemuka dan tidak mengelakkannya yang hanya akan menyukarkan keadaan kewangan anda.
Ketahui bahawa, mungkin anda telah mengambil masa bertahun-tahun memerangkap diri anda dalam hutang kad kredit, ia juga mungkin mengambil masa bertahun untuk keluar dari perangkap tersebut.
Untuk setiap kad kredit di hadapan anda, ketahui baki minima yang perlu dibayar untuk setiap kad kredit tersebut. Setiap bulan, pastikan anda membayar kesemua baki mimima yang sama ini setiap bulan untuk semua kad supaya anda tidak dikenakan caj yang lebih tinggi dan tidak sepatutnya.
Langkah seterusnya adalah untuk anda menetapkan kad mana yang anda ingin serang dan jelaskan terlebih dahulu. Mungkin, kad yang mempunyai baki paling tinggi, ataupun yang paling rendah. Apa yang anda perlu lakukan adalah, bayar lebih daripada baki minima semampu anda untuk kad tersebut.
Lakukan ini setiap bulan sehingga langsai baki pada satu kad itu. Apa yang anda akan dapat pada hujung bulan kemudian adalah anda akan miliki wang lebih dari baki minima dan juga bayaran tambahan yang anda telah lakukan berbulan-bulan untuk melangsaikan kad pertama.
Seterusnya, gunakan jumlah wang lebih ini untuk membayar balik kad yang kedua. Jangan lupa, pastikan bayaran minima kad kedua diteruskan juga. Bererti, wang lebih anda dibayar  tambahan kepada jumlah minima yang telah pun anda bayar selama ini.
Teknik ini akan mengajar anda lebih berdisiplin dan sistematik dalam melakukan bayaran bulanan dan anda akan dapati lebih pantas anda menjelaskan baki kad kredit anda dan keluar dari masalah... aduhai kad kredit!